Коротка історія виникнення стандарту GlobalG.A.P.

Наприкінці 90-х, після випадків реалізації через торговельні мережі фруктів із високим рівнем залишків пестицидів, а також м’яса і молочних продуктів із підвищеним вмістом важких металів та діоксину, роздрібні торговельні мережі змушені були якимось чином відреагувати, щоб відновити довіру споживачів щодо безпечності та якості сільськогосподарської продукції, що продається у європейських супермаркетах.

І тому, у 1997 році великими європейськими мережами роздрібної торгівлі було створено Асоціацію європейських роздрібних торговців с/г продукцією ( EUREP).

У 1999 р. в Парижі сімнадцять роздрібних торговельних компаній вирішили запровадити незалежну систему верифікації як фундамент для забезпечення постачальниками відповідних вимог. Так було розроблено програму EurepGAP.

Мета даної програми - гарантування безпечного виробництва продуктів харчування.

Головним завданням програми стало забезпечення клієнтів торгових мереж якісною продукцією, яка не завдає шкоди здоров’ю та навколишньому середовищу.

Барселона, 2000 р.

EurepGAP запроваджує принцип партнерства між роздрібними торговельними компаніями і виробниками та презентує пілотні результати свого Протоколу з овочів та фруктів.

Болонья, 2001 р.

EurepGAP отримує першу акредитацію ISO 65 для фруктів та овочів та починає видавати свої перші сертифікати фермерам.

Мадрид, 2003 р.

EurepGAP презентує другу версію Протоколу з овочів та фруктів, отриману в результаті процесу доопрацювання, оголошує початок запровадження Стандарту з квітів та декоративних рослин, та запроваджує власну нову прозору процедуру оцінювання.

Амстердам, 2004 р.

EurepGAP запроваджує стандарт для кави (зеленої) та аквакультур у жовтні 2004 року та видає фермерам перші акредитовані сертифікати, що базуються на Інтегрованих системах управління сільськогосподарським виробництвом (Integrated Farm Assurance Standard).

Париж, 2005 р.

EurepGAP публікує перший Референтний Стандарт для Кормів, запроваджує версію Інтегрована система управління сільськогосподарським виробництвом для 2005 року. До інструменту стандартизації (Benchmarking tool) EurepGAP додаються перші контрольні переліки критеріїв для тваринництва.

Прага, 2006 р.

Майже 300 делегатів з 41 країни обговорюють та надають пропозиції щодо майбутнього напрямку та змісту Стандарту EurepGAP у 2007 році.

Бангкок, 2007 р.

Одноденний семінар для ключових учасників завершує процес консультацій щодо Стандарту EurepGAP щодо креветок. Також, EurepGAP оголошує про зміну своєї назви на GlobalG.A.P.

Кельн 2008

GlobalG.A.P. проводить заходи щодо підтримки дрібних фермерів і допомагає налагодити зв'язок між урядовими та неурядовими організаціями.

Лондон 2010

Близько 500 делегатів з більш ніж 50 країн збираються на Саміт GLOBALG.A.P. Комітети презентують редакцію 4-версії GlobalG.A.P

2012 р. – опубліковано 4 видання GlobalG.A.P.

2016 р. - початок дії 5 видання GlobalG.A.P.


Власником стандарту GlobalG.A.P. є приватна компанія FoodPLUS GmbH, зареєстрована у Кельні (Німеччина), що є єдиною управлінською структурою системи GlobalG.A.P.
Виконавче керівництво FoodPLUS GmbH несе відповідальність за реалізацію політики та стандартів, а також сприяє процесу стандартизації (бенчмаркінгу) GlobalG.A.P., контролює базу даних GlobalG.A.P. та забезпечує виконання рішень ISC (Integrity surveillance committee)..
Стандарт GlobalG.A.P. постійно оновлюється і доповнюється новими вимогами. Так, на даний час діє нове 5-е видання, яке набуло чинності і стало обов’язковим для виконання з 1 липня 2016 року.